Otthonosság, Minőség
Jobbá tehető a világ!
Főoldal > Intézményünkről > Tehetséggondozás, fejlesztés

Iskolapszichológusunk

 

Tisztelt Szülők, Pedagógusok és Diákok!

Dombi Annamáriának, Ancsának hívnak, tanácsadó szakpszichológus vagyok. A Patrona életébe iskolapszichológusként kapcsolódom be, napi, rendszeres jelenléttel. Az elnevezés megtévesztő, hiszen a pszichológus nem ad konkrét tanácsot, hanem a segítő beszélgetés eszközével segít feltárni az egyénben rejlő pszichológiai erőforrásokat, amelyek segítenek túllendülni a megtapasztalt nehézségeken, konfliktusokon. Iskolapszichológusi munkám során célom az iskola és család együttműködésének támogatása, elősegítése. Diákok és szülők egyaránt fordulhatnak hozzám az iskolai életet érintő kérdéseikkel.

A konzultációra az iskolai épületben található pszichológusi szobában nyílik lehetőség. Az első pár alkalom a bemutatkozásról szól, ahol közösen körvonalazzuk, részletezzük a fennálló nehézségeket és átbeszéljük a következő konzultációk céljait, majd feltérképezzük a lehetőséget, hozzávetőlegesen meghatározzuk a szükséges konzultációk számát. A diákokkal való foglalkozás oldott hangulatban, játékos foglalkozások keretein belül zajlik egyéni és/ vagy csoportos formában. (Az egyéni konzultációk időtartama 45-50 perc).

A diákokkal zajló konzultáció a szülőkkel együttműködésben történik, a foglalkozások megkezdéséhez alá kell írni a „Szülői beleegyező nyilatkozatot”, de a foglalkozásokat a diákok önállóan is kezdeményezhetik.

Néhány terület, ahol az iskolapszichológus hatékonyan tud segíteni:

- önismeret elősegítése, elmélyítése

- pályaválasztási tanácsadás

- kortárskapcsolatokban tapasztalt nehézségek

- stresszkezelés támogatása

- családi nehézségek (például: gyászfeldolgozás, megváltozott körülmények, testvér születése...)

- kommunikációs készségek fejlesztése

- konfliktuskezelési készségek fejlesztése

- érzelmi nehézségek

- szorongás

 

A pszichológus tevékenységét, a titoktartást is beleértve a Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe szabályozza. Bizonyos esetekben szükség lehet iskolapszichológiai kereteken túlmutató beavatkozásra (például szakvélemény készítése, pszichoterápia), ilyen esetekben lehetőség nyílik a további lépések részletes átbeszélésére.

 

A szülői beleegyező nyilatkozat letölthető innen.

 

Üdvözlettel:

 

Dombi Annamária 

Patrona Hungariae

Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium,
Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

1092 Budapest, Knézich u. 3-13.
Tel: +36 1 217-0337
E-mail: iskola@patrona.hu

Iskolánk fenntartója a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya

Honlapunk megújulását támogatta a Miasszonyunk Iskolanővérek Diákszövetsége

  Ferencváros logó