22 553 lépés Pilistetőn - zarándoklat a pálosok nyomában

Utunk a Két-bükkfa-nyeregtől 14 kilométeren át egészen Pilisszántóig vezetett, amely kiváló alkalmat biztosított, hogy útközben Szabó Zsolt tanár úr megismertessen minket a Dunántúli-középhegység legmagasabb hegyének keletkezéséről, növényzetének övezetességéről, különleges állatvilágáról, valamint az őszi erdő sajátosságairól.

A 756 méteres Pilis-tető eléréséig betekintést kaphattunk a pilisi remeték 1240 körüli életébe és küldetésébe, a rendet 1250-ben alapító Boldog Özséb esztergomi kanonok munkásságába, a pálos kolostorok maradványaiba, valamint címerállatuk, a holló közvetlen megfigyelésébe.

A Boldog Özséb-kilátó tetejéről  csodálatos kilátás tárult Dobogó-kőre, Pilisszentkeresztre, Pilisszántóra, a Hosszú-hegyre, a Kis- és Nagy-Kevélyre, valamint a Budai-hegységre is.

A mészkő alkotta vonulatot végigjárva Pilisszántóra érkeztünk, ahol a Csillagösvényen át értük a pilisi Boldogasszony kápolnát. Közös imánkat követően megtekintettük a Pilis Keresztjét és a pilisi áldást osztó Jézus közel négy méteres szobrát is.

Az egész napos kirándulás végére csapatunk fáradtan, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért haza.

Esemény
Zarándoklat a pálosok nyomában