Felső tagozatosok a Hagyományok Házában

Farsang időszakában – a vidám mulatságok és népünnepélyek idején – az általános iskola teljes felső tagozatos diáksága átfogó programsorozaton vett részt a Hagyományok Háza által szervezett „Találkozás a néphagyománnyal” elnevezésű programon. 

A program keretében a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkedhettek meg a diákok. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével vidám zenés-táncos barangolást tettünk a Kárpát-medencében. Az együttes által a különböző területekről választott táncpéldákkal szemléltetve élhették át tanulóink a néptánchagyományunk és tánctípusaink gazdagságát, történeti vonatkozásait. Az előadást követően műhelymunkákra került sor különböző korcsoportokra lebontottan.

Egyes osztályokat élőzenés táncházi foglalkozásnépi játék és hangszerbemutató várta, valamint a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesélt a számukra.

A többi osztályt a mesterségek közötti barangolás várta. Mesteremberek vezetésével kézműveskedéssel töltötték a nap hátralévő részét. Ennek keretében különböző természetes anyagokból a szövés, a bőrözés és a kosárfonás készítésének tudományával ismerkedhettek meg, amelyek mindegyike több ezer éves múltra tekint vissza, és mindig fontos szerepet játszott mindennapi életünkben. 

Február 15-én, tartalmas napot töltöttünk el a Budai Vigadó gyönyörű épületében, amelynek célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyarság kulturális értékeinek mélyítése volt.

 

Gilicze Zoltán

 

 

 

 

 

 

2022. február 15.