Általános iskola

Goethe-Rallye

A 8.C osztály 11 németeseivel május 17-én a Ráday utcai Goethe Intézetbe látogattott egy csoportunk, ahol az úgynevezett Goethe-Rallye programon vettek részt. Megismerhették az épületet és működési területeit a földszinttől a padlásig.  Az intézemény egyik munkatársa fogadta őket, majd játékos feladatokkal ismerkedhettek. Ezután kiscsoportokban további feladatokkal ellátva a rally keretében fedezték fel az épületet. Lépcsőket számoltak, megszólították (németül) az egyik munkatársat, kipróbálták a könyvtár online kölcsönzőjét. Végül közösen ellenőrizték a feladatok megoldását és apró jutalmat is kaptak. Országismereti tudásukat is bővíthették és egy térképen hagyták kis papírokon a névjegyünket és kedvenc szavaikat.

Medve matematika verseny a Gellért-hegyen

Május 19-én Feketéné Józsa Veronika és Brunner Emese tanárnőink 6 csapattal vettek részt a Gellért-hegyen megrendezett szabadtéri Medve matematika versenyen. 2000 diák részvételével zajlott a fesztivál hangulatú csapatverseny. 3 órán keresztül matekoztak mobiltelefon segítségével, közben rengeteget sétáltak a gellért-hegyi nagyréten.

Az 5 csapatunkból kettő a 7.c osztályból állt össze, egy fiú és egy lány csoport.

Az általános iskola kompetenciamérési eredményei

2019-ben az általános iskola bekerült a kiemelkedő teljesítményű iskolák közé. Ez azoknak a 6. évfolyamos diákoknak köszönhető, akik két kompetenciaterületen – szövegértésben és matematikában is – az országos lefedettséget mutató eredményekhez képest kiváló eredményeket értek el.

2021-ben idén is kiemelkedő eredményt értek el a hatodikos diákok, és ez a 2022-es méréskor is töretlen maradt. Az átlageredmények mutatószámai alapján diákjaink megelőzték az országos mutatók mellett a budapesti általános iskolák döntő többségét, valamint a létszám alapján velünk egy kategóriába sorolt budapesti általános iskolákat is. Ez azt jelenti, hogy a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai 6. évfolyamja valamennyi viszonyítási csoporthoz viszonyítva kimagasló eredményt ért el az országos és a fővárosi társintézményekhez képest.

Kórussiker a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetsége, a KÓTA Ifjúsági Énekkari és Zenepedagógiai Szakbizottsága – Hraschek Katalin zenepedagógus, karnagy vezetésével – 2023. május 12-én rendezte meg a normál ének-zene tantervű általános iskolák kórusainak találkozóját a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium impozáns dísztermében „Dallal élni jó” címmel. A hangverseny a KÓTA „Hangról hangra az ifjúsági kóruséneklésért” program keretében valósult meg.

Elsőáldozás a Patronában, 2023

Általános iskolánk 57 diákja 2023. május 14-én kegyelemteljes ünnepi elsőáldozási szentmise keretében részesült az elsőáldozás szentségében a Patrona Hungariae Iskolaközpont kápolnájában. A szentmisét Michele Baggi atya, a Budapest-Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc főplébánia kormányzója mutatta be, és ő szolgáltatta ki a gyermekek számára az elsőáldozás szentségét.