Hagyományok Háza és hungarikumok a magyar kultúra napján

Iskolánk hagyományát követve a magyar kultúra napja kapcsán általános iskolánk átfogó programsorozatot szervezett. A proramsorozat célja a hazaszeretet, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyarság kulturális értékeinek mélyítése volt.

Ennek keretében először január 18-án tematikus napon vettünk részt a Hagyományok Háza által szervezett „Találkozás a néphagyománnyal” elnevezésű programon.  Ennek keretében a Budai Vigadóban a Magyar Állami Nép Együttes és Fábián Éva mesemondó előadásába, valamint táncházi és kézműves foglalkozások programsorozatába tudtak bekapcsolódni a diákok.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva pénteken további program várt a diákokra. Ezen a napon a könyvtárban a diákok megtudhatták, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Arról is hallhattak az odalátogatók, hogy a magyar kultúra minden olyan kultúra, mely bármely módon a magyar néphez köthető. A magyarság történelmi vándorlása miatt ez pedig nem csak Magyarország területén, hanem az egész világon megtalálható. Nem utolsó sorban a Petőfi emlékévhez kapcsolódóan az alsó és a felső tagozatosok olyan kiállítást láthattak, amely egy kiemelt válogatás hazánk egyik legjelentősebb költőjének életéről és koráról.

A programhoz szorosan kapcsolódva idén is ezen napon került kihirdetésre az egész iskolát megmozgató versillusztrációs pályázat Nemes Nagy Ágnes 100., valamint Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából, akik legfőbb küldetésüknek a magyar kultúra éltetését tekintették.

A tavalyi felhívásra több mint kilencven pályamunka érkezett az alsó és felső tagozatos diákok részéről. Bízunk benne, hogy idén is sokan vesznek részt a pályázaton, amelynek eredményhirdetésére 2022. február 14-én, a Nemzetközi Könyvajándék Napon kerül sor.

 

Gilicze Zoltán

2022. január 25.