Jeles napok: Madarak és fák napja – izgalmas, érdekes, új tudást adó

A mai napon, a 119 éves múltra visszatekintő jeles nap méltó megünneplésére került az általános iskolában, amellyel újabb nézőpontból hívtuk fel a diákság figyelmét a természet- és a környezetvédelem fontosságára.

A jeles nap történetisége 1902-ig nyúlik vissza, amikor a párizsi egyezmény keretében jelentős figyelmet kapott a madarak védelme. Ezt követően hazánkban Chernel István ornitológus még abban az évben megszervezte az első madarak és fák napja rendezvényt.

Idén a jeles nap alkalmából – a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft-hez benyújtott sikeres általános iskolai pályázat keretében – a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke által madárbemutatóval (erdei fülesbagoly és egerészölyv), valamint madársimogatással egybekötött előadása segítette a diákokat jobban elmélyülni a ragadozó madarak élete, valamint a madárvédelem területén.

A jeles nap megünneplésének részét képezte az is, hogy – még a programot megelőzően – az udvaron elhelyezett magaságyásokba gyönyörű virágok elültetésére került sor. Köszönjük a szülők által beküldött növényeket.

A „Madarak és fák napja” méltó megünneplésével ismét tovább mélyítettük ökoiskolai küldetésünket.

Gilicze Zoltán

2021. május 12.