Megemlékezés a magyar kultúra napján

Általános iskolánk hagyományát követve, a magyar kultúra napján olyan átfogó program került megszervezésre a diákjaink számára, amelynek célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyarság kulturális értékeinek mélyítése volt.

Az egész napos program keretében a diákok hallhattak arról, a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Azt is megtudhatták az aulai kiállítást látogatók, hogy a magyar kultúra minden olyan kultúra, mely bármely módon a magyar néphez köthető. A magyarság történelmi vándorlása miatt ez pedig nem csak Magyarország területén, hanem az egész világon megtalálható.

Délután, a nagy díszteremben került bemutatásra – Fabók Mancsi Bábszínháza előadásának keretében – "A székely menyecske és az ördög" című előadás.  Ez a színmű 2014-ben a VII. Gyermek-és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját nyerte el. Népszerűségét jól mutatja, hogy a nálunk sorra kerülő előadás az 1005. alkalom volt, hogy bemutatásra került. A program megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program 2023. - "Népi játszóház és alkotóműhely komplex tehetségfejlesztő program a Patronában" nevű sikeres pályázatunk tette lehetővé.

A programhoz szorosan kapcsolódva idén is ezen napon került kihirdetésre az egész iskolát megmozgató versillusztrációs pályázat. Itt olyan költők verseiből válogattunk, akik legfőbb küldetésüknek a magyar kultúra éltetését tekintették.

A tavalyi felhívásra több mint száz pályamunka érkezett az alsó és felső tagozatos diákok részéről. Bízunk benne, hogy idén is sokan vesznek részt a pályázaton, amelynek eredményhirdetésére 2024. február 14-én, a Nemzetközi Könyvajándék Napon kerül sor.

Gilicze Zoltán

2024. január 23.