Mozgásban a Patrona, Poroszló

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége – a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül – sikeres pályázati elbírálásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által. A nyertes pályázatnak köszönhetően – a Báthory és a Széchenyi emlékév keretében – a diákok jó hangulatú tanulásban, hazánk kincseinek és nevezetességeinek mélyebb megismerésében, néphagyományunk és magyarságtudatunk megerősítésében részesülnek.

A Széchenyi emlékév keretében – a Tisza-vidék árvízmentesítés emlékére, valamint ökoiskolai szerepvállalásunkat erősítve – 2021. május 20-án (csütörtök) tematikus napot szerveztünk a 4. és az 5. évfolyamos diákjaink számára a Tisza-tavi Ökocentrumba.

A tematikus program keretében tárlatvezetéssel egybekötött programon vettünk részt a hattyú alakzatot tükröző Zooközpontban. A diákokkal kishajókba szállva egyórás kirándulást tettünk a Tisza-tavon az Ökocentrum, Eger-patak, Kis-Tisza, Sulymos átjáró, Kubik gödrök, Ökocentrum útvonalon. A megéhezett diákságot a Tavirózsa Étteremben meleg ebéd fogadta.

A sikeres program hozzájárult ahhoz, hogy diákjaink jobban megértsék a Tisza jelentőségét, a Széchenyi István által 1846-ban megszervezett szabályozás fontosságát, amelynek eredményeként az egykor 1419 km hosszú folyóból 962 km-es Tisza lett. Az ökológiai környezetet behajózva, valamint és az idegenvezetés során megismerve megtanulták, hogy a 127 km²-es Tisza-tó nemcsak a vízszint szabályozására szolgál, hanem az aszályos időben a vízpótlást is szolgáltatja. Betekintést nyerhettek abba is, milyen gazdag hazánk második legnagyobb folyójának vízivilága, valamint hány féle élőlény talált magának élőhelyet a 43 km²-nyi zsombékos szigetein.

 

Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz.”

(Petőfi)

 

Gilicze Zoltán

2021. május 21.