Mozgásban a Patrona, Zebegény

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége – a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül – sikeres pályázati elbírálásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által. A nyertes pályázatnak köszönhetően – a Báthory és a Széchenyi emlékév keretében – a diákok jó hangulatú tanulásban, hazánk kincseinek és nevezetességeinek mélyebb megismerésében, néphagyományunk és magyarságtudatunk megerősítésében részesülnek.

A Széchenyi és a Báthory emlékév keretében – a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából – 2021. június 04-én (péntek) koszorúzási ünnepséget szerveztünk a 6. évfolyamos és a 7.c osztályos diákjaink számára a zebegényi emlékhelyen. Az ünnepi megemlékezés keretében a település polgármesterével, valamint a zeneiskolával közös programon vettünk részt. A programot a koszorúzásra, valamint az osztályok virágainak és mécseseinek elhelyezésére került sor. Az ünnepi program folytatásaként a Zebegényi Havas Boldogasszony templomba látogattunk, ahol közösen imádkoztunk az elszakított területeken, valamint az anyaországban élő magyarságért.

A megéhezett diákságot ünnepi meleg ebéd fogadta a helyi iskola étkezőjében. Délután interaktív trianoni kódfejtő programra került sor Zebegényben.

Kötelességnek tekintjük, hogy a diákság bevonásával tanuljunk az összefogás példáiból, erőt merítsünk a nemzeti megújulás eredményeiből, és minden lehetőségünkkel a nemzeti összetartozás megerősítésén munkálkodjunk. Ennek érdekében bízunk abban, hogy a zebegényi program méltó megemlékezést biztosított diákjaink számára a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

 

Gilicze Zoltán

 

2021. június 02.