Nemzetközi Könyvajándék Nap

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet felhívására a 2012-ben indult kezdeményezéshez idén negyedik alkalommal csatlakozott a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége. A 2012-es kezdet óta 13 év telt el. Az értékközvetítő kezdeményezés pedig mára hagyománnyá vált.

A nagyszerű programot a világ számos pontján megtartják, hogy a Könyvajándék Nap alkalmából a környezetünkben élő gyermekeknek új könyvet adjunk ajándékba, vagy biztosítsuk a jó állapotú könyvek cserélgetési lehetőségét. A nemzetközi program célja, hogy minden gyermek átérezze az ajándékozás örömét, valamint minél több gyermek kerülhessen közelebb a mesék és a versek által teremtett csodálatos világhoz.  Az egész hetet a könyvek egymás közötti cserélgetése töltött be. A diákok lelkesen hozták be a még jó állapotú, de már többször kiolvasott könyveiket társainak. A bennünk rejlő meséknek és verseknek közös gyökerük van, nyelvezetük gyönyörű, képszerű kifejezésmódjuk kiválóan fejleszti a kicsik és nagyok képzelőerejét, szókincsét. Ezért fontos számunkra, hogy a mese és a vers ügyét támogatva a mesemondással és a szavalatokkal kapcsolatos eseményeket támogassuk.

A február 14-i program keretében idén a Meseszó Egyesület képviseletében meghívott népmesemondók Hacsi Panni és Szabó Janika, valamint az általuk elmondott népmesék kapták a főszerepet. Az esemény dekorációját a Népi játszóház és alkotóműhely szakkörös diákjai készítették.

„Számomra a mese terápia, megnyugvás, varázslat, szívet-lelket melengető csoda.” (Hacsi Panni)

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hagyományok és értékek őrzésében és továbbadásában kiemelkedő szerepet töltsön be. A program a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

A különleges programon idén is helyt kapott a Magyar Kultúra Napján kihirdetésre kerülő versillusztrációs pályázat eredményhirdetése, amelyre kiemelkedően magas pályamunka érkezett. Az egyes munkák kidolgozottsága kimagasló színvonalú volt, a kiadott versek hangulatának szuggesztív megragadása és illusztrálása igazi mesterműveket adott a zsűri kezébe.  Ezekből az alkotásból válogatta ki a zsűri hosszas vívódás után a legeslegjobbakat. Idén is magyar költők verseiből válogattunk, tisztelegve munkásságuk előtt. A beküldött rajzokból kiállítás nyílt az aulában, és az általános iskolai folyosókon.

Újabb csodálatos napunk volt, amit kicsik és nagyok együtt ünnepelhettek.

 

Gilicze Zoltán

2024. február 14.