Utazó Planetárium a Patronában

Októberben – a derült éjszakák során – bőven van látnivaló a csillagos égen, kiválóan észlelhető a Szaturnusz és a Jupiter is.

Október 26-án – a Planetáriumok Centenáriumának nemzetközi ünnepségsorozatának keretében –  iskolánkba kapott meghívást az Utazó Planetárium. Az izgalmas, nem mindennapi eseményre a TV2 kereskedelmi csatorna is kilátogatott, hogy a programról, valamint diákjaink élményéről összeállítást készítsen az „Értékteremtők” műsorához.

A nemzetközi szintéren október 21-én induló, és másfél évig tartó ünnepségsorozat a világ összes planetáriumát bevonja centenáriumi programsorozatába azzal a céllal, hogy egyedülálló programokkal népszerűsítsék a diákok körében a Modernkori Planetáriumokat.

A látványos mobil planetáriumi előadás során a Nap csodálatos tevékenysége került bemutatásra, amelybe az 5. évfolyam és a 7.c és 8.c osztályok nyerhettek betekintést, valamint interaktív módon megismerkedhettek a csillagászat alapjaival is, elhozva számukra a modern kor által elérhető látványos ismeretterjesztés élményét.

Az égi jelenségek látványa, a modern digitális kultúra nyújtotta élmény jó alapot nyújtott az iskolában működő csillagászati szakkörünkhöz is.

Gilicze Zoltán

2023. október 26.