Zarándoklat és lelki nap Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

A zarándoklat mottója: ”Máriát dicsérni hívek jöjjetek, mert ő fogja kérni Fiát értetek.”

Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a felső tagozat számára zarándoklatot szerveztünk a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére emelt és felszentelt Kőhegyi kápolnához, valamint a Tamariska-dombra.

Ez a nap Jézus fogantatásának ünnepe, ugyanis Szűz Mária (Patrona Hungariae) e napon fogadta méhébe Jézust. Zarándoklatunk során Istent kerestük, és azért vállaltuk az út nehézségei okozta megpróbáltatásokat, hogy elcsendesedve, teret és időt adva magunknak Isten megérinthessen, találkozhasson velünk. Arra hívtuk a diákságot, hogy közösen imádkozzunk, elmélkedjünk, igyekezzünk megnyílni a minket szüntelen körülvevő isteni szeretetre. Hagyjuk magunk mögött a sokszor ránk törő (lelki) bágyadtságot! A zarándoklat küzdelem volt, nem a széles út.  Együtt jártunk ezen az úton! A zarándoktúra lehetőséget biztosított arra is programon részt vevő diákok számára, hogy – a Farkasréti út zarándokútján végig haladva – részletes betekintést kapjanak Wendler Ferencről, a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére 1855. október 15-én felszentelt Kőhegyi kápolnáról. A világon először itt a Kőhegyen nyilatkoztatta ki a Szűzanya magáról – a később dogmaként kihirdetett hittételt – mely szerint Ő a Szeplőtlen Fogantatás, 11 évvel Lourdes előtt. Arra, hogy ez hazánkban történt, minden magyar büszke lehet. Nem utolsó sorban azért is mert mi Mária országa vagyunk, ráadásul iskolánk védőszentje is a Szűzanya.

Az alsós osztályokat is imádságra hívtuk ezen a napon. A kicsik a nővér kertbe látogattak el, és az ott rejtőző Mária szobrot körül "ölelve" mondtak el osztályonként egy imádságot, szándékot.

A zarándoklat nagy élmény volt mindannyiunk számára, egyben tovább erősítette közösségünket is.

Gilicze Zoltán

2022. március 25.