Fizika a játszótéren

Fizika a játszótéren

 

A leglelkesebb diákjainkkal most a közeli játszótérre mentünk ki a fizika szakkör alkalmából. Először hintáztunk, kiszámoltuk a lengésidőket, majd le is mértük a babahinta és a nagyobbaknak való laphinta láncának hosszát. A méréssel és a számolással is igazoltuk, hogy a babahintáknak valóban kisebb a lengésideje, hiszen sokkal rövidebb láncon hintáznak (így a szülők könnyebben tudják lökni őket).

 

Következő kísérletünk tárgya a csúszda volt, amin mindenki telefonnal a kezében csúszott le, hiszen a telefon gyorsulásmérőjét használtuk a mozgás vizsgálatához.

Bár itt mérleghinta pont nem volt, a „működésének” lényegét egy kis vegyszermérleg segítségével pontosan tudtuk modellezni, kipróbálni.

Viszont egy kis rugós billegős játékon szintén okostelefon segítségével megvizsgálhattuk a periodikus mozgás lényegét, amelyet a helyben elkészített grafikonon is láthattunk.

Utolsó állomásként a homokot vizsgáltuk meg közelebbről, megmértük a sűrűségét és még kincset is találtunk benne! A diákok nagyon ügyesen határozták meg a rendelkezésre álló anyagok, eszközök segítségével a „kincs” anyagát, és nem szegte kedvét senkinek, hogy nem aranyból volt. 

2024. március 21.