Fizika a Libegőn, avagy a gimnázium kilencedikes fizikusai az Erzsébet kilátóban

Program:

Libegőzés a János-hegyi kilátóhoz, útközben fizikus kísérletekkel. A kirándulás során meg lehetett tudni, melyik a legkiválóbb szerkezet, emlyben egy keménytojás nem törik össze, ha ledobják az Erzsébet-kilátóból. A János-hegyen matekos és földrajzos méréseket végeztek, és akinek sikerült összetörés nélkül leejteni a tojást, az forró csokit kapott jutalmul - midenki kapott forró csokit :-)

Létszám: 19 diák, 5 felnőtt, 10 db keménytojás

Egy diákunk beszámolója a programról:

Galilei a János-hegyen

A téli szünet elején a kilencedik osztály érdeklődő tagjaival ellátogattunk az 50 éves zugligeti Libegőhöz. Mielőtt megkezdtük utazásunkat az egyáltalán nem mindennapi közlekedési eszközzel, kiszámítottuk, hogy az alsó és felső állomás között hány százalékos az emelkedő. Az utazás során pedig egy aszfaltos út felett köveket ejtettünk le, és mértük, hány másodperc múltán halljuk a koppanást, így számítható volt a Libegő magassága. Ugyanezt a távolságot lézeres távolságmérővel is ellenőriztük.

A libegőzés után az Erzsébet-kilátóba vezetett az utunk, ahol az első szintről ledobtuk az általunk korábban odahaza készített speciális csomagokat. A csomagok mindegyikében egy főtt vagy nyers tojást lapult, és azt figyeltük meg, melyik csomagban éli túl a tojás a zuhanást. (Az elkészítésnél fegyelembe vettük, hogy az esést lassítani kell és a leérkezést pedig rugalmassá tenni.) Volt, aki párnába rejtette, más ejtőernyővel ellátott dobozba zárta a rakományt. Két tojás sajnos a kísérletek áldozata lett, a többi szerencsére „megúszta”. Utolsó feladatként azt számoltuk ki, hogy – ha éppen nem lett volna köd – milyen messze láthatnánk el a kilátóból hason fekve, tacskóként, átlagos kutyaként és átlagos magasságú emberként (szögfüggvények:-).

Ezen a napon sok érdekes dolgot a gyakorlatban, tapasztalatok révén értettünk meg és tanultunk meg, és persze a vírushelyzet biztonsági szabályait betartva, de azért nagyon jó volt látni mindenkit.

Kozek Ada Lygia (9. B)

A program teljes költségét a NTP-NEER-19-0025, NTP-MTTD-19-0139 pályázat fedezte.

2021. január 18.