Hangok fizikája

A hangok fizikája

Bevezetésként az áramló levegőt vizsgáltuk meg, megpróbáltuk kifújni a pingponglabdát a tölcsérből, majd gyertyát tölcséren keresztül elfújni. (Aki azt hiszi, hogy könnyű, próbája ki!)

Ahhoz, hogy a hangokat vizsgálni tudjuk, megbeszéltük, hogyan lesz a rezgésből számunkra érzékelt hang, majd ki is próbáltuk, ki milyen tartományban hall. 

Hangot nem csak telefonnal, hanem különböző hangszerekkel is keltettünk, megszólalt egy béka, meghallgattuk egy kagyló zúgását és természetesen igazi hangszereket is kipróbáltunk.

Gitár hangjait vizsgálva meghallgattuk a tiszta hangközöket, majd egy pici elhangolás után a lebegés lüktetését is. Ezúton szeretnék Nagy Károly tanár úrnak köszönetet mondani a profi gitáros beugrásért.

Számítógépes program segítségével elemeztük különböző hangok spektrumát, megkeresve a felhangokat is, amiből lehetőségünk nyílt a hangszín értelmezésére. A sok fizika mellett jutott idő örömzenélésre, egy boomwhacker készlettel (színes, különböző hosszúságú műanyag csövek, minél hosszabb a cső, megütésre annál mélyebb hangot ad) segítségével egyszerű dalokat játszottunk, majd vízzel megfelelően töltött üvegeken megszólaltattuk az Örömóda első hangjait

2024. május 23.