Történelem tábor beszámoló, avagy tudósítás a Patronából

Tanulásvágy az új járvány

    Új járvány jelent meg Magyarország egyetlen leánygimnáziumában. Tanulásvággyal fertőződött meg tizennyolc diák a Patrona Hungariae tizenegyedik évfolyamából. Bár kitört a nyár, ez minden diák álma, ők következő héten még három napon keresztül iskolába jártak és tanultak. Interjú készült az egyik „beteggel”, amit itt olvashatnak:

    „Néhány héttel ezelőtt Hagyóné Vitus Györgyi tanárnő egy elsőre igazán merésznek hangzó ötlettel állt elő egy történelem óra után. Töriből fakultatív tábort hirdetett számunkra, hogy a lemaradást, ami a karantén alatt alakult ki, be tudjuk pótolni. Természetesen a jövő év elején még egyszer át fogjuk ismételni a tanagyagot, amit most átvettünk, hogy az itt nem lévők is megtanulhassák azt, amit mi.
    Június 23-ától 25-éig mindhárom délelőtt kilenctől délig intenzív történelem órán vettünk részt, egy kis szünettel megszakítva. A nyomtatott érettségi feladatlapok segítségével gyakorolhattuk ezek megoldását, hogy jövőre ismerősek legyenek számunkra a feladattípusok.
    Első délután a Terror Házába látogattunk el. Egyetemista idegenvezetőnk, Eszter sokat mesélt nekünk a nyilasokról, ávósokról és a kínzóeszközökről, amit ott az Andrássy út 60-ban alkalmaztak. Szinte minden szobában láttunk egy idézetet valamelyik vezetőtől, akkor élő költőtől vagy közembertől: Rákosi Mátyástól, Sztálintól, Márai Sándortól és még sokaktól. A legborzasztóbb az a tudat, hogy az a hely számunkra már „csak” múzeum és emlék, nekik az ott történt kínzás és igazságtalanság a valóság volt.
    A következő délután a Sziklakórházba mentünk. Idegenvezetőnktől, Anditól sok érdekes információt tudtunk meg. A viaszbábuk segítségével megelevenedtek előttünk azok az idők, amikor ez a kórház valóban menedékként szolgált az ott lévő betegek, orvosok és ápolók számára. Érdekes volt, hogy bár „sziklában” található, mégis igazán nagy folyosó-és szobarendszert láthattunk, mindegyik más-más funkcióval és ahhoz szükséges eszközökkel felszerelve.”

    Ezúton is köszönet Györgyi néninek, aki energiát és tudást nem spórolva szánta a lányokra ezt a közel három napot! A tanulók számára kívánjuk, hogy a befektetett munka később megtérüljön, de addig is egy kis idő maradt még szeptemberig, élvezzék a nyarat!

Broczky Katalin 12.B

2022. július 16.