Barátok útja 2022.

A Barátok Útja 25 éve során iskoláink közösségéből többen is - mi több, közülük sokan jó néhányszor - lejárták már a saját BÚ-jukat. Zarándokutunk idén Pécsről indul, a Zselic és a Mecsek lankáit vesszük célba 2022. július 30 - augusztus 7. között. Gyere velünk te is, barátkozz, ismerkedj magaddal, másokkal, Istennel! 

Jelentkezz itt

Kedvcsináló videókat a korábbi útjainkról itt találsz, és a Facebookon is megtalálod a közösséget

Megkérdeztük zarándokjainktól, számukra mit jelent nyaranta ez a kilenc nap...

"A Barátok Útjának születése egy szenthez kapcsolódik. Amikor 1996-ban Szent II. János Pál pápa Magyarországra látogatott, a bencések, piaristák és iskolanővérek szerzetes tanárai néhányan elhatároztuk, hogy legelkötelezettebb tanítványainkkal együtt elzarándokolunk Pannonhalmára a pápához. Tihanyból gyalogoltunk a Szent Hegyre, és áthaladtunk a Barátok útja nevű erdei úton, melyen egykoron bencés szerzetesek igyekeztek Bakonybélből a főapátságba. Innen ered a zarándoklat neve. A Szentatya megáldotta a csapatot, amely az út során olyan közösséggé vált, amely mind a mai napig élő és éltetető közösség sok-sok hagyománnyal és évről évre megújuló indíttatásokkal. Hálás vagyok, hogy az első tíz esztendőnek intenzív részese és alakítója lehettem. Fiatal szerzetes tanár éveimben meghatározó volt a nyári BÚ. A diákokkal egészen különleges módon kapcsolt össze, nemcsak a patronásokkal, hanem a többi suli diákjaival is, lányokkal és fiúkkal egyaránt. Főbarát társaimtól sokat tanultam, támogató és sok vidámsággal teli volt az együttműködésünk. Mindez megerősített hivatásomban, és mondhatom, hogy boldoggá tett. Nagy öröm számomra, hogy amit egykor kicsiben elkezdtünk, ma is virágzik, rajta van az áldás."
(Lobmayer M. Judit SSND) 

"A Barátok Útja számomra: út barátokkal, út önmagammal, és út az Istennel. A BÚ (ahogyan ott hívjuk) mind a háromnak teret ad és az ezekre való erős fókuszálás a teljes, tiszta jelenlét lehetőségét adja meg. Természetben, kora reggeli zsolozsmákkal, zarándokkereszt hordozással, mély és érintő beszélgetésekkel, imákkal, új kapcsolatok születésével, az Isten vezetésének megtapasztalásával, közös evésekkel, esőben ázással, fáradtsággal, a saját határaim tapintásával - barátokkal, magammal, az Istennel."
(Hervai Kinga, patronás végzős diák)

"Hogy miért jó Barátok Útjára menni? Mert egy felejthetetlen élményt kapsz. Sok új barátra lelsz és saját magadat is jobban megismered. Egy olyan közösségbe lehet csatlakozni ahol mindenki támogat, segít neked. Mindig számíthatsz bárkire, soha nem hagynak magadra a zarándoklat alatt, de utána sem. 
Én személy szerint azt szeretem benne a legjobban, hogy mindig úgy jövök haza, hogy egy hónapig tudok mesélni, mennyi minden történt velem. Sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb, vidámabb leszek és tele vagyok energiával miután hazajöttem. Fel sem tűnik, hogy milyen sokat zarándokoltam előtte. Számomra nagyon sok emléket adott a BÚ, amit soha életemben nem fogok elfelejteni. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a közösséget, a jó hangulatot, sokat nevetni és nem riad vissza egy fantasztikus élménytől
."
(Marxer Sára, patronás öregdiák)

"A Barátok Útja nem csak a nyaram legmeghatározóbb pontja, az ott átélt élmények olyan lelki kincsekké érlelődnek, amik az évem minden napját gazdagítják. Valóban mély és őszinte barátságok kötődnek. A zarándoklat kilenc napja alatt közel kerülünk Istenhez, magunkhoz, egymáshoz és a természethez. Az egész éves nyüzsgés közepette nekem végtelenül sokat jelent ez a kilenc napos elcsendesedés, és a lehetőség, hogy minden figyelmem Istennek szenteljem; hálát adjak az elmúlt évért és a kezébe helyezzem az elkövetkezőt. Megtapasztalhatom a közösségben átélt hit erejét."
(Győri Eszter, svetitses öregdiák) 

Végezetül a Barátok már hagyományos útnak indításával hívunk:
“Boldog az az ember, aki szívében zarándokútra indul” (84. zsoltár)

2022. május 09.