21 980 lépés a Budaörsi Kopárok bércein

November 18-án felfedező túrára hívtuk az általános iskolai diákokat és családjaikat a Budai-hegység legszebb részeire, a triász mészkő és dolomit alkotta hegycsúcsok meghódítására. A kirándulás során bejártuk a Budaörsi Kopárok izgalmas világát, megmásztuk, megcsodáltuk a lassan őszbe öltöző meredek bérceket, és meghódítottuk a Frank-hegy, valamint a Farkas-hegy csúcsait. A Budaörs felett húzódó hegyvonulat mészkősziklákkal pettyezett dombjai és hegyei, valamint a márgával és lösszel borított lejtői a Budai-hegység leglátványosabb pontjai közé tartoznak.

Utunkat az Irhás-ároknál kezdtük, ahonnan elsőként a 417 m magas Frank-hegy megmászásra indultunk, amely részben a mély vízmosásokkal szabdalt édesvízi mészkővel fedett dolomitrögeiről, részben a különleges történeti emlékeket rejtő a piktortégla-üregeiről híres.

A Budai-hegység keletkezéséről, kőzeteiről, valamint a bányászati gödrökről, a túra szervezője – Szabó Zsolt tanár úr – tartott érdekes előadást. Kiemelte, hogy a megmaradt üregek, tárók a 19. század végén és a 20. század első felében bányászott fehér és okkersárga agyag után maradtak hátra, és a különleges agyagot szobafestők alapozó fedőanyagnak használták. Utunkat ezután a rögvonulat délies kitettségű, napsütéses és szélcsendes lejtői felé vettük, ahonnan csodálatos panorámával tárult elénk a 150 éves Budapest.

A szendvicsebéd elfogyasztását követően utunk a Farkas-hegy 343 m magas dolomitgyeppel fedett  platójára vezetett. A hegy tetején – az itteni, egykori repülőtérre emlékezve – sokáig egy a vitorlázó-emlékmű is állt. A csúcson közel 80km/órás erősségű szél fogadott bennünket, így utunkat „szélsebesen”a fenyőligetes, vadregényes Sorrento sziklái felé vettük. Ezek az izgalmas formájú mészkőképződmények onnan kapták a nevüket, hogy hasonlítanak az olaszországi Sorrento tengerparti szikláira. A gyerekek bátran másztak fel az évmilliókkal ezelőtt elhunyt tengerlakó lényekből megkövült üledékekre. Utunkat – Csillebércen keresztül – végül az Irhás-ároknál zártuk. 

Az egész napos túránk során különleges sziklák, lankák, dús erdők és a napsütéses kopárok láncolata színesítette a kirándulásunkat.  A nap végére csapatunk fáradtan, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért haza. Köszönjük Zsolt bácsinak a túravezetést!

 

Gilicze Zoltán

2023. november 22.