Adventi kirándulás a családokkal

Lombhullás után a fák és bokrok közt megnő az erdei tér, mélyebb a csend és így menet közben jobban bepillanthattunk ez erdő magánéletébe. Advent előtt jó egy kicsit megállni, rendezni gondolatainkat, és megtisztult lélekkel várni karácsony szent éjszakáját.

2022. november 26-án közös adventi ráhangolódással egybekötött emlékkirándulásra hívtuk az általános iskolai családokat a 122 éve született Fekete István író tiszteletére.  Fekete István számos ifjúsági regény szerzője, a Vuk, a Tüskevár és Matula bácsi megálmodója, az „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője. Az ezredfordulóig 12 országban, tíz nyelven, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. Mindez nem véletlen, hiszen Jókai Mór mellett ő a legolvasottabb írónk. 

Az író 122 éves születésének évfordulójához közeledve szervezett emléktúra lehetőséget biztosított a kirándulói csoportnak, hogy újabb közös kirándulást tegyen a Budai-hegység természeti szépségeinek megismerésére, valamint részletes betekintést kapjon életéről és munkásságáról a Szent Szív kápolnában, mely az író egykori lakásának egyik szobájából lett kialakítva.

Utunk során a Normafa Parkhoz tartozó – a Közép-Európát átívelő Zarándokúton – a Mária Úton haladtunk végig, ahol első állomásként a Szent Anna-rétet érintettük.  A fák között megbúvó kápolnánál először Zsolt bácsi mesélt nekünk a szenthely jelentőségéről, érdekességeiről, majd ezt követően közösen fohászkodtunk a Szűzanyához. A több mint 8 km-es utunk ezután az Erzsébet kilátóhoz, majd a Tündérsziklához vezetett. A kirándulás záró állomása az író Tárogató úti lakása (Rajnai -villa) volt. Fekete István itt élte le élete utolsó 25 évét, és ebben a házban írta több lélekemelő regényét. Az emléktúra keretében közösen tisztelegtünk az író emléktáblája előtt, majd a kápolnában Szabó Zsolt tanár úr tartott méltó megemlékezést. Fekete István életműve nemzeti érték. Szilárd, megingathatatlan keresztény hite, az emberek iránti szeretete és tisztelete az ifjúság számára követendő példa.

A családi kirándulás nemcsak nagy élmény volt mindannyiunk számára, hanem tovább erősítette közösségünket is. Köszönet a szervezőknek: Szabó Zsolt és Vígh Ildikó pedagógusoknak.

Bízom benne, hogy a soron következő kirándulási programunkra ismét sokan eljönnek majd, hogy újabb közös élményekkel legyünk gazdagabbak. 

 

2022. november 26.