Fenntarthatósági Témahét 2023.

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében számos tanórán – természetismeret, földrajz, biológia, technika, osztályfőnöki órák keretében – hívjuk fel a diákok figyelmét a globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet, valamint a klímaváltozás, és az emberiség által egyre erőteljesebb ökológiai lábnyom veszélyeire. Ezek a veszélyek egyre erőteljesebben fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon.

A szemléletváltásra diákjainak igen fogékonyak. Éppen ezért a témahét keretében a plakáttervezés mellett az alsó tagozatos 2-3-4. évfolyamos diákokokból 178 fő „A tölgy - Az erdő szíve” című természetfilmet tekintette meg a Corvin Moziban, a felső tagozatosok pedig a Bakáts téren a közös cél érdekében közös tánccal lepték meg a járókelőket. A flashmob ötletesen, tömörítve foglalta össze a fenntarthatósági programsorozat lényegét. Az összefogás eredményeként a felsős rendezvényen 177 diák vett részt.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy diákjainak átérezzék a téma fontosságát, és felfigyeljenek személyes érintettségükre is. Kis odafigyeléssel mindannyian sokat tehetünk a Föld védelméért.

Gilicze Zoltán

2023. április 27.