Gyermeknapi udvaravató

A közelgő gyermeknap alkalmából május 26-án, az általános iskolai udvar vidám átadására került sor, annak megünneplésére, hogy iskolánk központi része, mesésen új öltözetet kapott. Ennek nyitányaként – az új vonatos játszóelemről – a 2.c osztályos Pázmándi Olívia Weöres Sándor: Kocsi és vonat című versét mondta el, amit a 2. a osztályosok közösen elmondott, ritmikus verse követett.

Ez az udvari átalakítás nem most kezdődött, hanem öt évvel ezelőtt a magaságyások beszerzésével és beültetésével, aztán a már igencsak megkopott pingpongasztalok lecserélésével. Sokan már nem is emlékeznek a régi letört sarkú, cipőfűzőből kialakított hálójú pingpongasztalokra. Ezeket a fejlesztéseket a különböző sporteszközök folyamatos frissítése követte.

A mondás úgy tartja, ha megvan a kabát, akkor már a gomb is meglesz hozzá. Nos, igen komoly „gombot” kellett a „kabáthoz” találni, hiszen a balesetveszélyes, csúszós, imbolygó és kiálló kövek nemcsak elcsúfították az udvart, de balesetveszélyes helyzeteket is előidézett. A munkálatok során az ingókövek felszedésre kerültek. Ezt követően a girbegurba, fagyökerekkel teli aljzat kiegyenlítésére került sor, majd egy 5 cm-es vastagságú gumiréteg került fedőrétegként az udvarra. A munkálatok során kiemelésre került az ebédlő előtti facsonk is, amely nagy helyet foglalva, igencsak zavarta az udvari játékot. Helyette egy új játékelem, a többfunkciós vonat formájú mászóka került telepítésre. A külső falon pedig hamarosan egy elegáns lift segíti a kollégiumba érkező vendégeket nehéz csomagjaik szállításban.

Ehhez hatalmas állami támogatásra, annak elnyeréséhez a főigazgató asszony sikeres pályázatára volt szükség.

Az udvar felújítási csomagjába 14 db ledes lámpa is elhelyezést kapott, amit remekül ki tudunk majd használni, amikor ősszel már hamar sötétedik, reggel pedig későn kel fel a nap.

Így az általános iskolai udvar elnyerte új arculatát méghozzá úgy, hogy egyszerre tartotta meg a régi, de még használható elemeket – és az üzemeltetési igazgató, Szabó Béla irányításával – mellé telepítette az új burkolaton kívül az új vonatos játszóelemet.

Mára igényes, ápolt, rendezett és jóval biztonságosabb udvaron játszhatnak a diákok.

A 6.a osztály vonatos formációjú táncos produkciójával köszöntük meg mindazok munkáját akik megteremtették és irányították az átalános iskolai udvar felújítását, valamint valamennyi általános iskolai pedagógusnak és diáknak a kitartó türelmét, akik hol port nyeltek, hol a beáramló hideggel vagy épp a munkagépek csatazajával küzdöttek. A végeredményt látva, megérte.

Ezt követően került sor a szalagátvágásra, hiszen nem szabad elfelejtenünk azt a tényt, miszerint kevés iskola van most olyan helyzetben, hogy lehetőssége nyíljon ilyen nagyságrendű beruházásra. A szalag átvágása után az egész általános iskola diáksága ünnepi vonatozásba kapcsolódott be, amelyet a 6.a mozdonya vezetett. A program zárásaként mindenki lecsúszott az új csúszdán, és boldogan fogyasztotta el a gyermeknapi meglepetését, a Túró Rudit.

 

Igazi ünnep volt az általános iskola életében!

 

Gilicze Zoltán

 

 

2023. június 14.