Látogatás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában az 5. b osztállyal

Az elmúlt héten, kedden látogatást tettünk az 5. b osztállyal a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában. A meghívásra alkalmat az adott, hogy a Petőfi-bicentenárium kapcsán eredeti Petőfi-kéziratokat nézhettünk, vizsgálhattunk meg.

Ezen a szép napsütéses napon a 2-es villamossal, a csodaszép Duna-parton indultunk, élveztük a közelgő tavasz melengető napsugarait, szinte szívünkben érezhettük a 1848-as forradalmi ifjak „lángsugarú nyarát”. Haffner Rita, a Könyvtár szakreferense fogadott, kalauzolt bennünket, illetve Dr. Babusa Antal akadémikus, filológus tartott érdekes előadást a számunkra.

Az osztály bekalandozhatta Haffner Rita segítségével az Akadémiai Könyvtár Várra néző dísztermeit, olvasótermeit, és a pincében a legmélyebb földalatti emeleteken a könyvritkasásgokat is megtekinthettük, megtanulhattuk a könyvtári katalógus használatát is.

Dr. Babusa Antal egy csodaszép előadóteremben megmutatta nekünk fehér pamutkesztyűvel a kezén a legrégebbi ősnyomtatvány egy oldalát: Johannes Gutenberg legelső nyomtatott könyvének germán rúnákkal szedett egyetlen lapját, amelyet az Akadémia nagyon nagy becsben tart. Utána láthattuk az 1650-es évekből származó – még meg nem fejtett (!) – Rohonczy-kódexet, amelynek megfejtése még a jövő generációjára vár. A bibliai jelképekkel telerajzolt, megfejtésre váró titokzatos könyv nagyon felkeltette az 5. b osztály érdeklődését. Azután egy Petőfi által lemásolt Jókai-kéziratot nézhettünk meg. Ezt a drámát Jókai Mór, Petőfi jó barátja írta egy akadémiai pályázatra, de akkoriban a pályázatok feltétele az volt, hogy idegen kéz írásával kellett leadni, hogy ne ismerhessék fel, hogy azt ki írta. Ezért Petőfi az egész drámát lemásolta egy vaskos füzetbe, úgyhogy Petőfi kézírását is tanulmányozhattuk. Csodaszép, kissé nyugtalan, hosszú, jobbra dőlő betűkkel rótta a sorokat Petőfi. Láthattuk azt a képet Kőrösi-Csoma Sándorról, amelyet Széchenyi István mindig az íróasztalán tartott, láthattunk, kézbe vehettünk német nyelvű leveleket, amelyeket az Akadémia váltott az osztrák hatóságokkal. Az előadás végén még egy prezentációt is végignézhettünk az MTA történetéről, az Akadémiai Könyvtár kialakulásának, fejlődésének legérdekesebb motívumairól.

A látogatás végén szép rajzokkal, festményekkel illusztrált könyvjelzőket kaptak a diákok. Megköszöntük a kedves fogadtatást, a lehetőséget, hogy betekinthettünk a tudósok, kutatók komoly világába. Hazaérkezésünk is a napfényes Duna-parton kellemes volt, a múlt képeitől visszatértünk a napi feladatinkhoz, hogy egyszer majd néhányan az osztály tagjai közül irodalmárként, bölcsészként, kutatóként felnőttkorában visszatérhessen az akadémia ódon, de barátságos falai közé.

 

Köszönjük a látogatást és az élményeket: az 5. b osztály Mizikné Csapó Edit tanárnő, osztályfőnök

2023. február 20.