Mozgásban a Patrona – Családi biciklitúra az érdligeti Záportározó és Szabadidőparkhoz

Csatlakozva a közelgő Kerékpározás Világnapjához, május 20-án – Bonyhádi Katalin tanárnő szervezésében – közös biciklitúrára hívtuk az általános iskolai diákokat és családjaikat.

A Kerékpározás Világnapja egy globális “ünnep”, amelyet bárki, mindentől függetlenül, előítéletek nélkül élvezhet. A kerékpár az emberi fejlődés és haladás szimbóluma; toleranciát, kölcsönös tiszteletet, társadalmi beilleszkedést és a természetvédelem kultúráját hirdeti. Jó hatással van a fenntartható fejlődésre.

A családi biciklitúra kiindulópontja a Boráros téri hajóállomás volt, majd a döntően kiépített kerékpárutakon elindulva hozzákezdtünk a 37 km-es táv megtételéhez. Először a Budafok dunaparti részén kialakított DunaFok Szabadidőparkhoz tekertünk – majd kisebb pihenőt követően – utunkat az érdligeti Záportározó és Szabadidőpark felé vettük. Az érdi tavas parkban tartott pihenő jó alkalmat teremtett a családi beszélgetésekre, a gyerekek közös játékára, és a batyus ebéd elfogyasztására. A hosszabb pihenőt követően visszaindultunk a Boráros térhez. Haza felé a gyönyörű napsütésben élvezhettük a két keréken való közlekedés nyújtotta előnyöket.

Ezen a napon – a részt vevő családoknál – biztosan célt ért az a szándék, hogy mindannyian átérezzük a fenntarthatóság fontosságát, és felfigyeljünk személyes érintettségükre is. Kis odafigyeléssel mindannyian sokat tehetünk a Föld védelméért.

Köszönöm a biciklitúra szervezőjének, Bonyhádi Katalin tanárnőknek a gondos előkészítést, valamint a program nagyszerű lebonyolítását.

Gilicze Zoltán

2023. május 26.