Mozgásban a Patrona, Néptánc gála

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont általános iskolai intézményegysége – a Mi Patronánk Iskolai Alapítványon keresztül – sikeres pályázati elbírálásban részesült a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (6065 Lakitelek, felsőalpár sor 3.) által. A nyertes pályázatnak köszönhetően – a Báthory és a Széchenyi emlékév keretében – a diákok jó hangulatú tanulásban, hazánk kincseinek és nevezetességeinek mélyebb megismerésében, néphagyományunk és magyarságtudatunk megerősítésében részesülnek.

A Báthory emlékév keretében – a magyarságtudatunkat, népi kultúránkat erősítve – 2021. május 28-án néptánc gálát szerveztünk a 1-6. évfolyamos diákjaink számára a Patrona Hungariae Iskolaközpont nagy dísztermében.

Olyan tisztelgése volt ez iskolánknak a különböző népek, különösen hazánk kultúrája előtt, amely a maga varázsával, az élő zene erejével, egyszerre lett a tánc és a mozgás ünnepe.

A gálán a nagy múltú, folklór alapú Bihari János Táncegyüttes lépett színpadra, amelyben iskolánk pedagógusa, Molnár Luca néptánc tanárnő is táncolt. Az együttes az elmúlt 60 évben számos hazai és külföldi fesztivál nagydíját nyerte meg, bejárta Európát, valamint Algériába, Kanadába, Kínába, Kubába, Indiába, Mexikóba, és Thaiföldre is eljutott. 2012 decemberében pedig megkapta a Prima Primissima díjat.

A néptánc gála keretében mondtunk köszönetet Kovács Ilona néptánc tanárnőnek sokéves munkájáért, az éves koreográfiákból egész estét betöltő gálák megszervezéséért.

A táncos gála produkció előtt átadásra kerültek a néptánc gálára kiírt rajzpályázat díjai is.

Gilicze Zoltán

2021. május 28.