"Új csillagnak új Királya"

December 7-én az általános iskola alsó és 5. évfolyamos diáksága mesével és muzsikával rendhagyó irodalomórán vett részt az iskola nagy dísztermében. A program a Népi játszóház-és alkotóműhely délutáni szakkör nyertes pályázatának köszönhetően a Csóri Sándor Alapnak köszönhetően valósult meg.

 A Hagyományok Háza kihelyezett előadása a kis Jézus születését mutatta be a Parasztbiblia gazdag népmese és legenda gyűjteménye alapján. Az "Új csillagnak új Királya" című előadáson Navratil Andrea Liszt-díjas népdalénekes idézte fel a régmúlt idők fonó és guzsalyas hangulatát, ahol a falu apraja nagyja összegyűlt, hogy hallgassa az adott ünnephez, jeles naphoz kapcsolódó történeteket, dalokat.

Az advent idején életre keltett mesék és énekek varázsos ereje megidézte a karácsonyi ünnepkört, egészen Mária fogantatásától, Jézus születésén át a Szent Család megmeneküléséig. A képi világában nagyon kifejező mesékben a már ismert történeteken kívül a diákok megtudhatták azt is miért szagos a csipkerózsa, földig hajló ággal miért búslakodik a szomorúfűzfa, hogyan lett az első gyöngyvirág, és milyen csodáról mesélt a Nap az édesanyjának mikor azon a különös napon, oly későn ért haza.

A csodálatos zenei mese- és koncertösszeállítás egyszerre nyújtott vidám perceket ízes humorával, és mély pillanatokat különleges hangulatával, amely mindannyiunkat hozzásegített az adventi időszak, a karácsonyvárás méltó megünnepléséhez. Az előadáson közreműködött a Kobzos Együttes és Bese Botond dudás.

Köszönjük Veress Attiláné gondos előkészítő és szervező munkáját!

 

Gilicze Zoltán

2022. december 07.