Három hónapos ambergi Erasmus útjáról írt beszámolót Danguly Borbála és Waigand Emília 11. osztályos tanulónk

Tizenegyedik tanévünk kezdetén egy óriási lehetőséget kaptunk iskolánknak köszönhetően, amely nem volt kevesebb, mint egy három hónapos Erasmus program Németországban.

Szeptember 15-én könnyes búcsú után indultunk útnak kedvenc sofőrünkkel, Mátyásné Nagy Éva tanárnővel, Éva nénivel. Az út során félelemmel együtt izgatottság kavargott bennünk, de mire észbe kaptunk, már meg is érkeztünk úticélunkhoz Ambergbe, ahol befogadó családjaink már vártak.

Ott tartózkodásunk alatt egy szintén Terézia anya által alapított, katolikus, lányiskolába jártunk, az ambergi Dr.Johanna-Decker-Gymnasiumba. Eleinte a tantárgyak megértése és a német nyelv használata nehézséget okozott, de a tanáraink türelme és az osztálytársaink figyelme segítségünkre szolgált. Ezen kívül a családjaink gondoskodó szeretetének és nyíltságának köszönhetően otthon érezhettük magunkat, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Három hónapunk alatt rengeteg új ismerettel és élménnyel gazdagodtunk. Például az iskolában való részvétel, ahol jobban elmélyültünk a német irodalomban, történelemben és a szociális ismeretekben. Volt szerencsénk több városba ellátogatni ketten vagy családjainkkal. Láthattuk Bamberg Rathaus-át, a Frauenkirchét Münchenben, a híres karácsonyi vásárt Nürnbergben, a ködbe burkolózó Regensburgot és nem utolsó sorban  lakóhelyünket, Amberget, amely a szívünkhöz nőtt. Befogadó anyukáinknak köszönhetően, a német konyhából több ételt is megkóstolhattunk. Kedvencünkké a Weiß- és Bratwurst, illetve a  Plätzchen vált.

Nagyon köszönjük iskolánknak, igazgatónknak Rubovszky Ritának és Mátyásné Nagy Éva tanárnőnek, Éva néninek ezt az életreszóló élményt, amely során nem csak nyelvileg, hanem emberileg is fejlődtünk, érettebbé váltunk, és egy új ország nyelvét, közösségét és kultúráját ismertük meg.

2023. január 16.