Junior Prima díjat kapott zeneiskolánk művésztanára

Ifj. Oláh Kálmán zenei tanulmányait zongorán kezdte, majd 13 évesen szaxofonon kezdett tanulni.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban végezte el középiskolai tanulmányait Kolmann Gábor növendékeként. Zenekarával, az Oláh Kálmán Jr. Quartettel, valamint édesapjával és testvérével, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművészekkel számos hazai és külföldi koncerten lépett fel.

2019 februárjában készítette el első lemezfelvételét: az Oláh Krisztián Quartet At the Back of My Mind című albumán szaxofonozik. 2020 februárjában mutatták be az anyagot a Művészetek Palotájában, a világhírű szaxofonos, Rick Margitza közreműködésével.

Ugyanabban az évben tavasszal elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat, amely nagy hatással volt zenei fejlődésére. Az év végén újra a Müpában lépett fel, ezúttal a Bartók Béla Hangversenyteremben az Oláh Kálmán Szeptett tagjaként, olyan bőgőssel maga mellett, mint a világhírű John Patitucci.

2021 elején quartettje quintetté bővült, és két saját kompozíciója (Donatella, Impromtu) stúdió́klip formájában került rögzítésre. Utóbbi a Magyar Jazz Szövetség által megrendezett „Combo” verseny legjobb kompozíció díját nyerte el.

Kiemelkedő tanulmányi és szakmai eredményei elismeréseként megkapta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíját. Tanárai az egyetem mester szakán Borbély Mihály, Elek István és Bacsó Kristóf, akik nagyban hozzájárulnak a fiatal művész előmeneteléhez.

2021-ben az MVM Zrt Junior Prima Díjjal honorálta eddigi munkásságát. Kálmán azóta már új anyagon dolgozik, célja, hogy zenekarára írt kompozícióit, játékát külföldi nagy presztízsű termekben is megmutathassa, és ezzel a magyar jazz új generációját is pozícionálja a nemzetközi zenei szcénában.