Einstand – A 6. c osztály a Pál utcai fiúk nyomában járt

Október 19-én, a 6.c osztályosok – magyartanáruk, Turzó Marianna szervezésében – Molnár Ferenc 1889-ben játszódó története nyomába eredtek. Nem véletlenül tették, hiszen az ifjúsági regény komoly hatással van a tizenéveseinkre, akik a könyv olvasását követő tematikus sétával újragondolhatják a barátság értékét.

Ahogy az egész mű, úgy a kor hangulatát visszaadó vezetett program is egyszerre volt fiatalos, sírós, nevetős, és lélekemelő. A századforduló Budapestjének lenyomatát őrző interaktív séta olyan egyediséget nyújtott a diákok számára, amely a legfontosabbat adhatta vissza a ma fiatalsága számára; a bajtársiasságot.

A diákok a közel 10km-es séta során azokat a kiemelt helyszíneket járták be, ahol Molnár Ferenc regénye játszódik. Így elsőként a Lónyai utcában, ahol a Pál utcai fiúk iskolája volt a 4/c szám alatt. A Református Főgimnázium érdekessége, hogy ide járt az író is. Második állomás a Múzeumkertvolt, ahol a diákok közösen értelmezték az einstandot, majd megismerkedtek a golyózás szabályával, és lelkesen gyakorolták is. Ezt az állomást a grund eredeti helyszíne követte, amely egyszerre volt anno a pesti gyerekek alföldje, rónája, síksága, amely egyszerre jelentette számukra a végtelenséget és a szabadságot. A Grund játszótéren a diákok a farakások között játszhattak. A séta a Füvészkertbenfolytatódott, ahol a 6.c-sek megkeresték Nemecsek Ernő szobrát, a Pálmaházat, valamint bejárták az egész botanikus kertet. A tematikus programot Nemecsek Ernő otthona zárta a Patronához közeli Hőgyes Endre utcában. A bérház utcára néző homlokzatán ma emléktábla hirdeti, hogy itt élt egykor az emberi méltóságról és becsületről példát adó hős.

Molnár Ferenc regényét magyar nyelven több, mint 80 alkalommal adták ki, és emellett számtalan nyelvre lefordították Albániától Mexikóig és Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Nemecsek megható története, a meghatottság, a hála, a szeretet és a búcsúzás fájdalma.

Különleges és tartalmas nap volt a 6.c-sek életében.

 

Gilicze Zoltán

2023. október 19.