Október 23-i megemlékezés

Mindössze 67 éve annak, hogy 1956. október 23-án a magyarság fellázadt a kommunista diktatúra ellen. A hétköznapok embere szó szerint kezébe vette sorsának alakulását, hogy ha békésen nem lehet, hát fegyverrel szerezzen érvényt igazságának. Bár a magyar népnek, a szabadságharc civil hőseinek, ekkor még nem sikerült megdöntenie a kommunista diktatúrát, bátorságuk, igazság-és szabadságvágyuk a mai napig példaként szolgál előttünk. Tisztelettel emlékezünk rájuk, mert bebizonyították, hogy a lehetetlennek tűnő helyzetekben sem szabad feladni. 

Ebből az alkalomból a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont 7c és 8.c osztályos diákjai, valamint Pethő Csilla, Brunner Emese és Hagyóné Vitus Györgyi kollégáink szereplésével ünnepi műsort mutattak be „Fagyott a föld” címmel. Az 1956 novemberében, Ferencvárosban játszódó darabot Kemény András tanár úr írta, és Gál Veronika tanárnő rendezte. Az ünnepségen a diákoknak a forradalom személyesen átélt élményeiről számolt be Pongrátz András ’56-os szabadságharcos is, aki részt vett a Sztálin szobor ledöntésében, és ott volt a Rádió ostrománál is. Jelenléte nagy megtiszteltetés volt, emelte az ünnepi megemlékezés méltóságát.

Ezt követően az általános iskolai diákjai és pedagógusai ünnepi megemlékezéssel, gyertyagyújtással, virágokkal, valamint koszorúzással rótták le tiszteletüket az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt a Bakáts téri és a Corvin közi emlékhelyeken.

Dicsőség a hősöknek!

 

Gilicze Zoltán

 

2023. október 20.