Diákjaink a budapesti American Corner programjain

9. és 11. évfolyamos angolosainknak Lukácsné Borbély Krisztina  tanárnő jóvoltából  decemberben lehetőségük nyílt privát, interaktív előadáson részt venni az amerikai oktatási rendszerről. Az American Corner oktatási és kulturális központ, ami helyileg a Corvinus Egyetem épületében található. A központ célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel az amerikai kultúrát, történelmet. Színes programokat kínálnak: anyanyelvi beszélők interkatív előadásai gimnáziumi csoportok részére, workshopok, drámapedagógia angol nyelven.

Decemberben már hallgattak egy előadást a médiatudatosságról, január-februárban további alkalmakon vehetnek részt.

1. 11. évfolyam:  Az USA Nagykövetségének Kulturális Osztálya nagy hangsúlyt fektet a Holokausz emléknapra. Ezen a napon egy magas rangú amerikai diplomata tud fogadni minket az American Cornerben, hogy egy megemlékező, rövid videó bejátszásokkal színesített interaktív angol nyelvű előadás keretében meséljen arról, hogy abban az időben hogyan próbálták a diplomaták minden módon menekíteni az embereket (pl. Raoul Wallenberg). Egy 90 éves túlélő is jelen lesz és megosztja gondolatait.

2. 9. évfolyam
A 11. évfolyam diákjai nagyon hasznosnak és érdekesnek tartották a decemberi Médiatudatosság előadást, január végén a 9. évfolyamosokat is fogadja az American Cornerben és interaktív módon dolgozza fel velük a témát angolul.

3.  A Camp America diákmunka lehetőségről tart tájékoztatót iskolánkban egy olyan egyetemi hallgató, aki tavaly nyáron részt vett a programon. A jelentkezés és a hivatalos tudnivalókon kívül személyes tapasztalatait is meg tudja osztani. Ez az előadás magyar nyelvű lesz.

Korábba, már a kilencedikesekkel egy Fulbright (PhD) ösztöndíjas diák találkozott New Yorkból, aki maga manhattani középiskolába, majd a Yale Egyetemre járt. Mesélt a lányoknak az ottani középiskolások mindennapjairól, mutatott nekik egy minta órarendet és bevonva őket, közösen megkeresték a párhuzamokat/különbségeket a magyar rendszerrel. Szó volt az amerikai felsőoktatásról, a filmekből ismert Yale Egyetemről. Kaptak tippeket amerikai ösztöndíjakhoz, mint pl. a Benjamin Franklin Nyári Ösztöndíj Középiskolásoknak. Diákjaink gördülékenyen kommunikálni tudtak egy anyanyelvű amerikaival már 9. osztály elején.

A 11-es csoportot egy kedves, fiatal előadó fogadta szintén New Yorkból, aki a Richmondi Egyetem 2.éves hallgatója, vezetéselméletet és business-t tanul. Ösztöndíjjal van most Magyarországon és a félévet a Corvinus egyetemen tölti. Sokat mesélt a lányoknak a középiskolás éveiről (manhattani magániskolába jár), szó volt a napi beosztásáról, óráiról, szakkörökről, amikre járt és az egész amerikai oktatási rendszerről. A lányok szabadon kérdezhették, az oktatáson kívül is bármiről, az USA-n belüli utazásairól (22 államban járt), arról, mit gondol Magyarországról.

Kapcsolódó
2023. január 20.