Slachta Margit Szakkollégium

A november 11-13-i hétvége témája a történetmesélés - "Story telling", és a hallgatók egy valódi oxfordi vitán is részt vesznek.

Storytelling: a Bibliától az online marketingkampányokig

A történetmesélés ősi művészeti forma, a legelső időktől az egyéni és közösségi identitás kialakulásának, megtartásának eszköze, összességében interaktív művészet, amely szavak és cselekvések segítségével tárja fel egy történet elemeit és képeit, miközben a hallgató fantáziáját ösztönzi. A történetmondás mindig is a kommunikáció egyik módja volt. Mielőtt az emberek megtanultak volna írni, történeteket meséltek egymásnak. A történeteket sokkal könnyebb megjegyezni, mint az egyszerű tényeket. A történetek emellett élvezetesek is; serkentik a képzeletet. Ezért mesélnek a szülők a gyerekeiknek, illetve ezért szeretünk filmeket nézni és könyveket olvasni.

Mi jelent a storytelling?

A storytelling a történetek elmeséléséről szól. Majdnem minden kultúrában történeteket használunk arra, hogy bevonjuk a közönségünket, mondandónkat érthetőbbé, megfoghatóbbá tegyük. A fotók, képek és filmek természetesen nagyon sokat segítenek egy jó történet elmesélésében is. A storytelling segítségével akár saját digitális történetet is létrehozhatsz.

Ezt az ősi tudást használja a modern marketing is, így mára bekerült a digitális térbe is, a legsikeresebb marketingkampányok egyik legfontosabb elemévé vált, a marketing pedig jelentősen túlnőtt a kereskedelmen, eszközeit használják politikai, társadalmi, közösségi kampányok is.

 

November 11. péntek

15:30-  Regisztráció, érkezés

17:00   Előadás és műhelyprogram a storytellingről

            vezeti: Karácsony Ágnes újságíró, kommunikációs tanácsadó

19:00   vacsora

21:00   Teaház és társasjáték. Akit érdekel, megtanulhat tarokkozni

November 12. szombat

9:15     Indulás a Szépművészeti Múzeumba

Amiről a festmények mesélnek – tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás 2 turnusban

10:00-11:15 1. turnus │2. turnus önálló kiállításnézés

10:45-12:00 2. turnus │1. turnus önálló kiállításnézés

12:30   ebéd

14:30   Oxford debate magyar és angol nyelven

vezeti: Constantin Zita, a Patrona angoltanára (angol) Tony Lovell (angol)│Paul Morgan, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Intézetének lektora (angol) │Vándor Ildikó, a Patrona tanügyi igazgatója, történelemtanár (magyar)

19:00 vacsora

20:00   Fakultatív program: Szabadidő a városban vagy a Ruben Brandt, a gyűjtő c. film, utána beszélgetés

November 13. vasárnap

9:30     Ifjúsági szentmise a  hétvége résztvevőinek Gájer László atyával

11:00   A lélek történetmesélése – interaktív előadás

            vezeti: Gájer László

12:30   Zárás, visszajelzés

 

2022. november 11.